Fibro-mist en ME/cvs-hersenmist (2024)

Een specifiek soort cognitieve stoornis – ook wel fibro-mist of hersenmist genoemd – is een van de meest voorkomende klachten van mensen met fibromyalgie (FMS) en chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS).

Voor veel mensen die met deze aandoeningen leven, kan het ernstig zijn en zelfs zo’n grote impact op hun leven hebben als pijn of vermoeidheid. Sommige mensen zeggen zelfs dat fibro-mist meer een handicap is dan hun fysieke symptomen.

Fibro-mist en ME/cvs-hersenmist (1)

Onderzoek naar hersenmist en ME/cvs

Hoewel we niet precies weten wat onze mistige hersenen veroorzaakt, leren onderzoekers meer over dit effect.

Een studie suggereerde dat mensen met zowel FMS als ME/cvs meer cognitieve stoornissen hadden dan mensen die alleen ME/cvs hebben. Mensen met alleen ME/cvs bleken echter meer problemen te hebben met visuele waarneming. En mensen met meer pijn konden zich moeilijker herinneren wat ze hoorden. Deze bevinding wordt ondersteund door ten minste één ander onderzoek.

Een andere studie vond een verband tussen pijnremming (het vermogen van de hersenen om pijn uit te schakelen) en cognitieve remming (het vermogen van de hersenen om andere dingen in je omgeving af te stemmen). Verminderde pijnremming is een bekend kenmerk van FMS. Verminderde cognitieve remming kan bijvoorbeeld betekenen dat u een gesprek niet kunt volgen terwijl de tv aan staat, omdat uw hersenen het achtergrondgeluid niet kunnen filteren.

In dezelfde studie merkten onderzoekers op dat hogere zelfgerapporteerde pijn bij ME/cvs verband leek te houden met langzamere reactietijden, wat een veel voorkomende klacht is bij mensen met deze aandoening.

Een onderzoeksteam onderzocht het verband tussen cognitief vermogen en centrale sensitisatie – een overgevoelig centraal zenuwstelsel – waarvan wordt aangenomen dat het een belangrijk onderliggend kenmerk is van FMS, ME/cvs en andere gerelateerde aandoeningen.

Ze ontdekten dat cognitieve stoornissen verband leken te houden met:

  • Sensibilisatie
  • Verminderde pijnverwerking
  • Hyperalgesie (versterkte pijn)
  • Lagere gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven

Veel mensen die met deze aandoeningen leven, klagen dat ze moeite hebben met het bedenken van woorden. Eén onderzoek toonde aan dat mensen met FMS een langzame woordherinnering hadden en dat ze ook tekorten hadden op andere gebieden van cognitieve metingen.

Oorzaken

We weten nog niet precies wat de oorzaak is van cognitieve disfunctie bij deze aandoeningen, maar we hebben veel theorieën over mogelijke bijdragende factoren, waaronder:

  • Slaap die niet rustgevend of herstellend is
  • Mentale afleiding door pijn
  • Overmatige inspanning bij ME/cvs als gevolg van post-exertionele malaise
  • Medicijnen die worden gebruikt om pijn te behandelen
  • Medicijnen voor de behandeling van FMS en ME/cvs
  • Abnormale bloedtoevoer naar sommige delen van de hersenen
  • Abnormale verbindingspatronen tussen verschillende hersengebieden
  • Abnormale functie van bepaalde hersenchemicaliën (neurotransmitters)
  • Vroegtijdige veroudering van de hersenen

Bij FMS is fibro-mist over het algemeen erger als de pijn erger is. Bij zowel FMS als ME/cvs kan het verergeren wanneer u bijzonder vermoeid, angstig, onder druk staat of te maken krijgt met sensorische overbelasting.

Depressie, die vaak voorkomt bij FMS en ME/CVS, wordt ook geassocieerd met cognitieve disfunctie. Sommige onderzoeken tonen echter aan dat de ernst van hersenmist bij deze aandoeningen niet gerelateerd is aan symptomen van depressie.

Is er een verband met leerstoornissen?

Tot nu toe hebben we geen bewijs dat onze hersenmist afkomstig is van bekende leerstoornissen. Onze problemen zijn echter vergelijkbaar met die geassocieerd met stoornissen, zoals dyslexie (leesproblemen), dysfasie (spraakproblemen) en dyscalculie (reken-/tijd-/ruimtelijke problemen).

Symptomen

Symptomen van hersenmist kunnen variëren van mild tot ernstig. Ze variëren vaak van dag tot dag en niet iedereen heeft ze allemaal.

Symptomen kunnen zijn:

  • Woordgebruik en -herinnering: Moeite met het herinneren van bekende woorden, gebruik van onjuiste woorden, traag herinneren van namen voor mensen en items

  • Problemen met het werkgeheugen op de korte termijn: vergeetachtigheid, onvermogen om te onthouden wat er is gelezen of gehoord, vergeten wat u aan het doen was, de gedachtegang kwijtraken

  • Directionele desoriëntatie: Plotseling bekende omgeving niet herkennen, gemakkelijk verdwalen, moeite hebben om te onthouden hoe je ergens moet komen

  • Problemen met multitasking: onvermogen om aandacht te schenken aan meer dan één ding, vergeetachtigheid van de oorspronkelijke taak bij afleiding

  • Verwarring en concentratieproblemen: moeite met het verwerken van informatie, snel afgeleid zijn, moeite met het leren van nieuwe informatie

  • Problemen met wiskunde/getallen: moeite met het uitvoeren van eenvoudige wiskunde of het onthouden van reeksen, het omzetten van getallen, moeite met het onthouden van getallen en datums

Sommige mensen kunnen ook andere soorten cognitieve stoornissen hebben. Als u zich zorgen maakt over uw cognitieve vaardigheden, neem dan contact op met uw zorgverlener. Een goede behandeling kan u helpen beter te functioneren.

U kunt cognitieve tests ondergaan om uw probleem te identificeren, uw mate van disfunctie te bepalen en uw disfunctie in de loop van de tijd te controleren om te zien of interventies helpen.

Een diagnose kan u ook helpen om redelijke aanpassingen op het werk te krijgen of om een ​​aanvraag voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering te versterken als uw tekort ernstig en onbehandelbaar is.

behandelingen

Voor sommige mensen lost hersenmist op wanneer pijn of slaapproblemen effectief worden behandeld. Het beheersen van pijn en slaapproblemen omvat een combinatie van aanpassingen van de levensstijl en medische therapie.

Hoewel we niet veel bewijs hebben om hun effectiviteit te ondersteunen, zeggen sommige zorgverleners en mensen met deze aandoeningen dat ze hebben gezien dat supplementen helpen bij de cognitieve functie. Zorg er echter voor dat u uw zorgverlener raadpleegt voordat u supplementen inneemt om er zeker van te zijn dat het de juiste soort voor u is en om ervoor te zorgen dat ze geen interactie hebben met medicijnen die u mogelijk al gebruikt.

Supplementen die als potentieel gunstig worden beschouwd voor het beheersen van hersenmist zijn onder meer:

  • 5-HTP
  • B-vitamines
  • Carnitine
  • Choline
  • Omega-3 (visolie)
  • Rhodiola rosea
  • Sint-janskruid
  • Dezelfde
  • Theanine

Sommige zorgverleners adviseren veranderingen in het dieet om voedingsmiddelen op te nemen die natuurlijke bronnen zijn van de hierboven genoemde supplementen.

Sommige van deze voedingsmiddelen zijn:

  • Vis (omega-3)
  • Canola- of walnotenolie (omega-3)
  • Eieren (choline)
  • Fruit en groenten
  • Koolhydraten

Sommige FMS-onderzoeken tonen aan dat matige lichaamsbeweging ook kan helpen de cognitieve functie te verbeteren. Lichaamsbeweging is moeilijk voor ons, dus zorg ervoor dat je de juiste manier weet om te beginnen met sporten.

Cognitieve training

Onderzoekers leren steeds meer over het brein en hoe het werkt, en nieuwe informatie kan ons helpen hersenmist te begrijpen. Onderzoek naar ouder wordende hersenen en sommige degeneratieve hersenaandoeningen toont aan dat cognitieve training cognitieve stoornissen kan vertragen, stoppen of soms zelfs omkeren.

Sommige zorgverleners gebruiken cognitieve trainingsprogramma’s die mogelijk software bevatten die u thuis gebruikt. Bedrijven en websites van videogames bieden games aan waarvan ze beweren dat ze ook de cognitieve functie kunnen verbeteren.

Hoewel specifieke games niet zijn beoordeeld op dit symptoom, suggereert enig bewijs dat virtual reality-games het geheugen en kritisch denkvermogen verbeteren. Omdat dit een opkomend wetenschapsgebied is, zullen we de komende jaren waarschijnlijk meer leren over cognitieve training.

Cognitieve disfunctie is moeilijk om mee te leven. Het kan frustrerend, beschamend en moeilijk te overwinnen zijn. Door echter samen te werken met uw zorgverlener om de juiste mix van behandelingen te vinden en door manieren te vinden om uw hersenen actief te houden en uw hersenmist te compenseren, kunt u mogelijk een deel van de schade die dit symptoom in uw leven heeft aangericht ongedaan maken.

Fibro-mist en ME/cvs-hersenmist (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated:

Views: 5458

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.